Projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

logo
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH
Erasmus+
logo
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH
Erasmus+

Razvijanje i unaprjeđivanje kompetencija za poučavanje na visokim učilištima

Seminar: Priznavanje prethodnog učenja u visokom obrazovanju i e-učenja

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu 26. i 27. siječnja 2017. godine održan je dvodnevni seminar pod nazivom „Priznavanje prethodnog učenja u visokom obrazovanju i e-učenja“ u organizaciji projektnoga tima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Svrha seminara bila je pružiti razmjenu inozemnih i nacionalnih iskustava zainteresiranim sudionicima u priznavanju prethodnog učenja u visokom obrazovanju i e-učenja te upotrebe digitalnih tehnologija u visokom obrazovanju.

Seminar je okupio više od šezdeset (60) sudionika, predstavnika visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, inozemnih govornika, predstavnika agencija i instituta te predstavnika ministarstva.

U uvodnome dijelu seminara mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, načelnica Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, pozdravila je sudionike seminara i pri tome poželjela produktivnu i uspješnu razmjenu inozemnog i nacionalnog iskustva u priznavanju prethodnog učenja u visokom obrazovanju, e-učenja te upotrebe digitalnih tehnologija u visokom obrazovanju.

Teme prvog dana seminara odnosile su se na institucionalne primjere u razvoju priznavanja prethodnog učenja u visokom obrazovanju, na izazove u akademskoj nastavi, na promijenjenu ulogu nastavnika u visokom obrazovanju te na nadolazeće projektne aktivnosti, analizu postojeće prakse i iskustva u kvaliteti nastave i trajnog profesionalnog razvoja profesora. Deirdre Goggin s Instituta za tehnologiju u Corku u Irskoj prezentirala je “Irski pogled na priznavanje prethodnog učenja u visokom obrazovanju”. Marin Johnson sa Sveučilišta Tallinn u Estoniji prezentirala je “Provedbu priznavanja prethodnog učenja u estonskom visokom obrazovanju”. Sandra Kučina Softić, predstavnica Sveučilišnoga računskog centara Sveučilišta u Zagrebu, prezentirala je “Transformacije visokog obrazovanja: kako se uči u digitalnom dobu”. Vlasta Vizek Vidović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu prezentirala je “Definiranje okvira za kompetencije za nastavnike u visokom obrazovanju”. Marina Crnčić Sokol, voditeljica Odjela za strategiju i razvoj visokog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prezentirala je “Aktivnosti u Educa-T projektu”. Tomislav Baković s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirao je “Analizu postojeće prakse i iskustva u kvalitetu nastave i trajnog profesionalnog razvoja profesora na visokim učilištima”.

Teme drugog dana seminara odnosile su se na  e-učenje: rizici i prilike te priznavanje prethodnog učenja i e-učenja te mogućnosti za institucionalni razvoj. Fred de Vries, predstavnik EADTU-a, Otvorenog sveučilišta u Nizozemskoj, prezentirao je “Široko europsko iskustvo institucionalne prakse u e-učenju”. Marta Žuvić sa Sveučilišta u Rijeci prezentirala je “E-učenje u visokom obrazovanju: kako ga koristiti učinkovito”. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prezentirao je “Znanje, sposobnost i motivacija, potrebe upotrebljavanja ICT-a u visokom obrazovanju”.

Predavači i prezentacije

Prezentacija:
Introduction to the Peer Learning Activity on Recognition of Prior Learning and e-learning

Ana Tecilazić Goršić

Prezentacija:
An Irish perspective on RPL in Higher Education

Deirdre Goggin
Cork Institute of Technology

Prezentacija:
RPL implementation in Estonian Higher Education

Marin Johnson
Tallinn University

Prezentacija:
Transforming higher education: how we teach in the digital age

Sandra Kučina Softić
Sveučilišni računski centar – SRCE

Prezentacija:
Defining competence framework for teachers in higher education

Vlasta Vizek Vidović
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Prezentacija:
Project: Emphasis on Developing and Upgrading of Competences for Academic Teaching (Educa-T)

Marina Crnčić Sokol
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prezentacija:
Analysis of existing practices and experiences in quality teaching and continuing professional development of academic teachers

Tomislav Baković, Mia Delić, Ines Dužević
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Prezentacija:
European-wide experiences of institutional practises in e-learning

Fred de Vries

Prezentacija:
E-learning in higher education: how to use it effectively?

Marta Žuvić
Sveučilište u Rijeci

Prezentacija:
Knowledge, ability and motivation needed to leverage ICT in higher education

Predrag Pale
Fakultet elektrotehnike i računarstva